Britannia pysyy kansainvälisten hankintasäännösten piirissä EU-eron jälkeen

Yhdistynyt kuningaskunta (jäljempänä Britannia) liittyy Maailman kauppajärjestön WTO:n julkisten hankintojen sopimukseen (GPA, Agreement on Government Procurement) EU-eron jälkeen.

Liittyminen takaa eurooppalaisten tarjoajien pääsyn Britannian julkisten hankintojen markkinoille ja parantaa oikeudellista varmuutta sopimuksettoman EU-eron tai siirtymäkauden jälkeen. Muutoin Britannia jäisi kansainvälisten julkisten hankintojen sitoumusten ulkopuolelle. EU tarjoaa vastaavasti Britannialle pääsyn EU-alueen hankintoihin.

WTO:n julkisten hankintojen komitea hyväksyi liittymisen kokouksessaan 27.2.2019. Britannian liittyminen tulee voimaan 30 päivän kuluttua siitä, kun maa on tallettanut liittymisasiakirjan WTO:lle. Liittyminen toteutuu näin ollen aikaisintaan Britannian EU-eron jälkeen (30.3.2019), jos Britannia eroaa ilman sopimusta, tai vaihtoehtoisesti siirtymäkauden jälkeen (1.1.2021), jos Britannian erosopimus saadaan voimaan. Siirtymäkaudella Britannia jatkaa julkisten hankintojen sopimuksen osapuolena osana EU:ta.

Suomi pitää Britannian GPA-liittymistä tärkeänä. Se tarkoittaa, että Britannia tarjoaa eurooppalaisille toimijoille pääsyn keskushallinnon, alue- ja paikallistason ja erityisalojen hankintoihin. Erityisaloja ovat muun muassa satamat, lentokentät, kaupunkiliikenne, rautatiet, sähkön jakelu ja tuotanto.

EU-yritysten pääsy Britannian markkinoille säilyisi pääpiirteissään samana kuin ennenkin. Puolustus- ja turvallisuushankinnat jäisivät sitoumusten ulkopuolelle, mutta on arvioitu, ettei tällä olisi merkittäviä vaikutuksia suomalaisyrityksille.

GPA-sopimus on useamman välinen sopimus, johon kuuluu osa WTO:n jäsenistä. Sopimuksen tavoitteena on osapuolten julkisten hankintojen markkinoiden avaaminen vastavuoroisesti. Tällä hetkellä sopimuksen osapuolia on EU:n lisäksi 18: Armenia, Aruba, Etelä-Korea, Hongkong (Kiina), Islanti, Israel, Japani, Kanada, Kiinan Taipei, Liechtenstein, Moldova, Montenegro, Norja, Singapore, Sveitsi, Ukraina, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat.                       

Lisätietoja: kaupallinen neuvos Mary-Anne Nojonen, p. 0295 351 494, mary-anne.nojonen@formin.fi