Arktinen neuvosto kokoontuu Rukalla

Arktisen neuvoston virkamieskomitean kokous 12.-14.3. tuo Rukalle edustajia kahdeksasta arktisesta maasta, kuudesta alkuperäiskansaorganisaatiosta, kuudesta työryhmästä ja yli 30 tarkkailijavaltiosta- ja organisaatiosta.

Keskustelut Rukalla keskittyvät Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden aikana tehtyjen aloitteiden ja hankkeiden viimeistelyyn ennen toukokuun ulkoministerikokousta. 

Kaksivuotisen puheenjohtajuuskauden aikana Suomi on korostanut neljää pääteemaa:

•ympäristön suojelu

•tietoliikenneyhteydet

•meteorologinen yhteistyö

•koulutus

Rukan kokouksessa Arktisen neuvoston eri työryhmät esittelevät virkamieskomitealle työnsä tuloksia, jotka liittyvät edellä mainittuihin teemoihin. Kokous tarjoaa pikakatsauksen Suomen kaksivuotiseen puheenjohtajuuteen ja sen aikana tehtyyn työhön.

Snoukataanko Rukalla vielä 2080?

Ulkoministeriö on järjestänyt Arktisen neuvoston puheenjohtajakautensa aikana kokouspaikkakunnilla myös yleisötilaisuuksia. Niiden tavoitteena on ollut kertoa mitä Arktinen neuvosto tekee ja miksi se kokoontuu juuri kyseisellä paikkakunnalla.

Kuusamossa yleisötapahtuma ”Snoukataanko Rukalla vielä 2080?” on Kuusamon lukiolla torstaina 14.3. klo 15. Tilaisuudessa kerrotaan mm. millaisiin talviin meidän on syytä varautua tulevaisuudessa. Yksikön päällikkö Kalle Kankaanpää valottaa Arktisen neuvoston toimintaa, Arktisen keskuksen tutkija Ilona Mettiäinen luo katsauksen lumen tulevaisuuteen. Protect Our Winters –liikkeen lähettiläs, lumilautailija Miikka Hast kertoo, mitä meistä jokainen voi omalta osaltaan tehdä talvien pelastamiseksi.

Arktinen neuvosto on kansainvälinen foorumi, jonka tarkoituksena on edistää arktisen alueen ympäristön ja asukkaiden hyvinvointia. Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa vuosina 2017–2019 ja arktisen alueen yhteistyötä koordinoi Suomessa ulkoministeriö. Suomen puheenjohtajakausi huipentuu toukokuussa Rovaniemellä järjestettävään ulkoministerikokoukseen. Sen jälkeen Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana toimii Islanti.