Ahvenanmaa 100 -juhlaseminaari Haagissa

Ulkoministeriö järjestää Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotismerkkivuoden kunniaksi 5. huhtikuuta seminaarin Haagissa yhteistyössä Ahvenanmaan maakunnan hallituksen ja Suomen sekä Ruotsin Haagin edustustojen kanssa.

Juhlaseminaari järjestetään Rauhanpalatsissa, jossa toimii myös kansainvälinen tuomioistuin. Ahvenanmaa-ratkaisu oli aikoinaan ja on edelleen esimerkillinen kansainvälisen oikeuden nojalla tehty rauhanomainen ratkaisu valtioiden väliseen konfliktiin. Tilaisuuden järjestämisellä Rauhanpalatsissa on siten tärkeä symbolinen merkitys.

Juhlaseminaarissa kuullaan puheenvuoroja Ahvenanmaa-ratkaisun merkityksestä niin historiallisessa, nykypäivän kuin tulevaisuudenkin kontekstissa. Seminaarin paneelipuheenvuoroissa kuullaan tuomari Georg Noltea, Ahvenanmaan rauhaninstituutin johtajaa Sia Spiliopoulou Åkermarkia, Etyjin vähemmistövaltuutettu Kairat Abdrakhmanovia, Minority Rights Group International -järjestön johtajaa Joshua Castellinoa, presidentti Tarja Halosta sekä suurlähettiläs Marie Jacobssonia. Seminaarin moderaattorina toimii Suomen Haagin suurlähettiläs Päivi Kaukoranta. Lisäksi tilaisuuden avaus- ja loppupuheenvuoroissa kuullaan Ruotsin Haagin suurlähettiläs Johannes Oljelundia ja Ahvenanmaan  maaneuvos Veronica Thörnroosia.

Tilaisuutta voi seurata digitaalisesti tiistaina 5. huhtikuuta klo 14.30 alkaen (Suomen aikaa) Ahvenanmaan maakunnan hallituksen Youtube-kanavalla(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tilaisuudessa esitetään myös tutkija Pertti Hakalan ja tohtori Kenneth Gustavssonin tekemä Ahvenanmaa-ratkaisusta tehty digitaalinen näyttely, jonka voi käydä katsomassa valtioneuvoston Youtube-kanavalla(Linkki toiselle verkkosivustolle).