Suomen Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtajakausi 2021–2023

Ulkoministeri Pekka Haavisto esittelee Suomen kaksivuotisen Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden painopisteet Rovaniemen Arctic Spirit -konferenssin yhteydessä 16.11.

Kuvassa on naali valkoisessa talviasussaan. Tekstinä Suomen Barents-puheenjohtajakausi 2021-2023.

Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtajana Suomen tavoitteina on muun muassa Barentsin alueen biodiversiteetin vahvistaminen vieraslajeja torjumalla, liikenteen sähköistämisen tukeminen, nuorten osallistumismahdollisuuksien vahvistaminen ja vapaan liikkuvuuden tukeminen sekä liikenneyhteyksien parantaminen.

Suomen puheenjohtajuuskauden loppuun vuodelle 2023 ajoittuu Barentsin yhteistyön 30-vuotismerkkivuosi.

Nuoret ovat avain Barentsin alueen tulevaisuuteen

Barentsin euroarktisen neuvoston jäseniä ovat Pohjoismaat, Venäjä ja EU. Lisäksi neuvoston työhön osallistuvat alkuperäiskansojen ja alueneuvoston edustajat.

Suomelle alueellinen yhteistyö, mukaan lukien Barents-yhteistyö, on tärkeä keino edistää lähialueiden vakautta ja turvallisuutta, kestävää kehitystä ja taloudellisia toimintamahdollisuuksia. Alueilla ja maakunnilla on avainrooli ihmisten välisen yhteistyön edistämisessä Barentsin alueella.

Ihmisten välisissä yhteyksissä Suomi keskittyy erityisesti nuoriin. Nuoret ovat avain Barentsin alueen tulevaisuuteen ja alueen pitämiseen elävänä ja kehittyvänä.