Ulkoministeriön viisumivirkailijat riensivät auttamaan Kelaa hakemustulvassa

Viisikymmentä viisumivirkailijaa sai huhtikuussa siirron Kelaan purkamaan koronavirusepidemian aiheuttamaa hakemusruuhkaa. Onnistunut työkierto on oivallinen esimerkki siitä, miten #Suomitoimii.

Anita Kuosa-Haikala ja Marjo Tamminen istuvat etätyöpisteidensä ääressä omissa kodeissaan.
Ulkoministeriön viisumivirkailijat Anita Kuosa-Haikala ja Marjo Tamminen käsittelevät yrittäjien työmarkkinatukihakemuksia. Tuki on tarkoitettu yrittäjille, joiden yritystoimintaa koronaepidemia on haitannut.

Viisumihakemusten määrä on vähentynyt merkittävästi koronaepidemian pysäytettyä matkustamisen lähes kokonaan. Ulkoministeriön viisumivirkailijat ovat päässeet käyttämään osaamistaan Kelassa, jossa kriisi on puolestaan lisännyt etuushakemusten määrää. Poikkeustilassa työkierto mahdollisti ulkoministeriön työntekijöiden siirtymisen Kelaan kolmeksi kuukaudeksi.

Viisumivirkailijat Titta Ulmanen, Tiina Kiviluoma, Marjut Tuominen ja Marjo Tamminen siirtyivät ministeriöstä Kelalle huhtikuussa. Heidän mukaansa Kelalla etuuksien hakijoiden erilaiset elämäntilanteet korostuvat ja koskettavat. Työn alla on muun muassa yrittäjien työmarkkinatukihakemuksia.

Uuden työn opettelu lyhyessä ajassa on ollut haastavaa mutta antoisaa. Viisumivirkailija Anita Kuosa-Haikala on huomannut, että sekä viisumihakemuksia että Kelan hakemuksia käsitellään tarkkaan ja harkiten. Kuten monilla aloilla, yksi suurimmista muutoksista on kuitenkin ollut siirtyminen etätöihin.

”Tänä aamuna tuntui aika oudolta vain asettua koneen ääreen tekemään töitä. Myös puolisoni työskentelee ja nuoriso opiskelee etänä, joten kaikki pyörimme nyt kotona”, Kuosa-Haikala pohtii.

Kaikkiaan Kelalla on ollut tarve jopa tuhannelle uudelle työntekijälle, ja ulkoministeriöläisten osaaminen on huomattu.

”Viisumivirkailijoilla on jo valmiiksi sellaisia taitoja, joista on hyötyä myös etuushakemusten ratkaisemisessa. Tämä on ainutlaatuinen näyttö poikkihallinnollisesta yhteistyöstä”, Kelan henkilöstöjohtaja Pasi Lankinen sanoo tiedotteessa.