Matkailija, palaa Suomeen

Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi valtioneuvosto on tehnyt päätöksen liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. klo 00 alkaen. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista.

Päivitetty 7.4.2020

Hallitus päätti jatkaa rajavalvonnan väliaikaisesta palauttamisesta sisärajoille tehdyn päätöksen sekä liikenteen rajoittamisen voimassaoloa 14.4.–13.5.2020. Hallitus suosittaa Suomeen Ruotsista, Virosta ja Saksasta liikennöiviä laivayhtiöitä lopettamaan henkilöliikenteen lipunmyynnin laivoihin, jotka lähtevät 11.4.2020 tai sen jälkeen lukuun ottamatta tavara- ja rahtiliikennettä. Suositus on voimassa 13.5.2020 asti.

Lisätietoa: Valtioneuvoston tiedote 7.4. (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Hallituksen tiistaina 24.3. tekemä periaatepäätös kotiutuslentojen tukemisesta mahdollistaa sen, että ulkoministeriö voi suunnitella ja tarvittaessa toteuttaa matkaajille kotiutuslentoja kohteista, joista ei enää ole mahdollisuutta palata Suomeen kaupallisilla yhteyksillä. Mahdolliset kotiutuslennot ovat maksullisia ja niiden toteuttamisessa otetaan huomioon kokonaistilanne, kaikkialle ei lentoja voida järjestää.

Toteutettavista kotiutuslennoista tiedotetaan erikseen matkustusilmoituksen tehneille, ulkoministeriön verkkosivuilla um.fi sekä edustuston sosiaalisen median kautta. Ensisijaisesti tulisi edelleen käyttää kaupallisia lentoyhteyksiä Suomeen palaamiseksi. Kaupallisia yhteyksiä on vielä useista kohteista ja monet lentoyhtiöt ovat myös ilmoittaneet lisälennoista eri kohteisiin.

Useat maat sulkevat rajojaan ja rajoittavat liikkumista maan sisällä. Suomesta saapuvia asetetaan monissa maissa 14 vuorokauden karanteeniin. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)vastaaviin olosuhteisiin.  Suomen lentokentillä on kiristetty tuntuvasti toimia ihmisten ohjaamiseksi turvallisesti kotiin tai karanteeniin. Lisätietoja: Valtioneuvoston kanslia(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tämän hyvin poikkeuksellisen tilanteen vuoksi vältä matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Tämä koskee kaikkia maita ja liikennettä niin maanteitse, meritse kuin lentämällä. Suomessa olevat ulkomaiset matkailijat voivat poistua maasta.

Selvitä matka-asioitasi netissä –  UM:n päivystysnumero on hätätapauksia varten

Jos sinun täytyy muuttaa lentovarauksiasi, tee se lentoyhtiön internetpalvelussa. Älä soita, sillä puhelinpalvelut ovat nyt hyvin ruuhkaisia. Harkitse paluulipun ostamista toiselta lentoyhtiöltä, jos et saa lippuasi siirrettyä.

Ethän soita lentovarausasiassa UM:n päivystysnumeroon, jotta vältämme palvelun ruuhkautumisen. Puhelinpäivystys on vain hätätapauksia varten. Jos et millään löydä lentoyhteyttä, lähetä sähköposti konsulipalvelut.um@formin.fi (avautuu uuteen ikkunaan), yritämme auttaa sinua.

Jos sinulla ei ole rahaa uuteen lippuun, Suomen ulkomaanedustustot ja kunniakonsulit voivat auttaa viimeisenä keinona. Varauksia lennoille tai maksuja emme voi UM:ssä tehdä. Lentoreittejä perutaan lisää päivittäin, mutta toistaiseksi Finnair lentää edelleen monesta kohteesta.

Ulkoministeriön päivystyskeskukseen on tullut paljon yhteydenottoja, joista vain osaan ehditään vastaamaan. Ulkoministeriön päivystyskeskukseen tulee soittaa vain hätätilanteessa. Matkan keskeytyminen ja paluun vaikeutuminen koronavirustilanteen vuoksi ei ole hätätilanne. Kiireettömissä tiedusteluissa pyydämme käyttämään sähköpostia paivystys.um@formin.fi (avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet parhaillaan matkalla, seuraa paikallista uutisointia uusimman tiedon saamiseksi. Keinomme auttaa ovat rajalliset. Pyri itse selvittämään paluumatkasi järjestelyjä matkanjärjestäjäsi, lentoyhtiön tai vakuutusyhtiösi kautta.

Suomen suurlähetystöt ja kunniakonsulaatit palvelevat parhaansa mukaan suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia, mutta pyydämme nyt kärsivällisyyttä. Matkailijoilta vaaditaan nyt sopeutumista tilanteeseen ja epätietoisuuden sietämistä. Moni matkailija voi joutua jäämään matkakohteeseen, kunnes lentoliikenne jälleen käynnistyy. Matkanjärjestäjät ja lentoyhtiöt pyrkivät kuljettamaan suomalaiset takaisin kotimaahan.

Ulkoministeriö ja Suomen suurlähetystöt pyrkivät päivittämään tilannetietoa sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin ja Twitteriin. Seuraa näitä.

Suosittelemme tekemään matkustusilmoituksen. Matkustustiedotteita päivitetään pitkäkestoisemmalla tiedolla tilanteen selkeydyttyä. Kaikkien maiden matkustustiedote on nyt toistaiseksi vältä kaikkea matkustamista -tasolla.

Ennen kuin harkitset soittoa ulkoministeriön päivystykseen, lue usein kysytyt kysymykset ja selvitä tilannetta uutisista ja sosiaalisesta mediasta.