Ministeri Skinnari osallistuu EU:n kauppaministereiden videokokoukseen

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuu EU:n kauppaministereiden epäviralliseen videokokoukseen 9. kesäkuuta.

Kokouksessa keskustellaan Maailman kauppajärjestö WTO:n tilanteesta sekä koronakriisin kauppavaikutuksista.

Kevään aikana WTO:n tilanne on entisestään vaikeutunut, kun normaali työ järjestön Genevessä sijaitsevassa päämajassa jouduttiin koronakriisin takia keskeyttämään. Kysymys WTO:n roolista kriisistä selviytymisessä on noussut keskeisesti esiin.

”On tärkeää, että WTO antaa vahvan panoksen koronakriisistä elpymiseen ja että WTO:n työ omalta osaltaan edistää kestävää kasvua. Nykyisestä haasteellisesta tilanteesta huolimatta on kuitenkin tärkeää, että myös työ WTO:n uudistamiseksi jatkuu. Yleisesti ottaen EU:n rooli WTO:ssa on keskeinen”, ministeri Ville Skinnari toteaa.

Koronakriisin seurauksena ympäri maailmaa on asetettu vientirajoituksia, mutta niiden osuus maailmankaupasta on toistaiseksi pieni. Samaan aikaan myös tuontia on helpotettu. Komission ennusteen mukaan kansainvälinen kauppa laskee kuluvana vuonna 10-16 prosenttia.

Ministeri Skinnari korostaa, että EU:n tulee jatkaa avoimen ja sääntöpohjaisen kansainvälisen kaupan edistämistä. ”Tarvitsemme enemmän yhteistyötä, vähemmän rajojen sulkemista. Pandemia on samalla osoittanut, että tuotantoketjujen kestävyyteen tulee kiinnittää huomiota”, ministeri jatkaa.

Lisätietoja: kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin diplomaattiavustaja Juha Niemi, puh. +358 50 478 1387 sekä osastopäällikkö Ilkka-Pekka Similä, puh. +358 50 336 3856.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi