Matkustamiseen ja maahantulorajoituksiin muutoksia koronatilanteen perusteella

Valtioneuvosto linjasi 11. syyskuuta rajaliikenteen rajoitusten muutoksista, jotka tulevat voimaan 19. syyskuuta. Maahantulon rajoitukset poistuvat Suomen ja Islannin, Liechtensteinin, Norjan, Puolan, Ruotsin, Saksan ja Kyproksen väliltä, sekä Australian, Kanadan ja Japanin asukkailta, jotka matkustavat kotimaastaan Suomeen. Maahantulon rajoitukset otetaan uudestaan käyttöön Suomen ja Italian ja Unkarin välille.

Ulkoministeriön matkustamista koskeva maailmanlaajuinen yleissuositus on koronaviruspandemian johdosta vältä tarpeetonta matkustamista. Poikkeuksena tähän suositukseen ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulorajoitukset.

19.9.alkaen: 

  • Schengen-maat: Islanti, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Norja, Puola, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Viro
  • Muut Euroopan maat: Kypros, Vatikaani
  • Euroopan ulkopuolisten maiden asukkaat: Australia, Georgia, Etelä-Korea, Japani, Kanada, Ruanda, Thaimaa, Tunisia, Uruguay, Uusi-Seelanti 

19. syyskuuta alkaen maahantulon rajoituksista voidaan luopua Suomen ja sellaisten EU- ja Schengen-maiden välisessä liikenteessä, joissa uusien tapausten ilmaantuvuus on enintään 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana. Tähän saakka raja-arvona on käytetty lukua 8-10. Uusi raja-arvo koskee myös Iso-Britanniaa.

Raja-arvoa 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana sovelletaan jatkossa myös EU-neuvoston määrittelemiin ns. vihreän listan maihin.

Hallitus arvioi maahantulorajoitusten tarvetta ja laajuutta viikoittain epidemiologisen tilanteen perusteella.  Maalistaus voi muuttua viikoittain.

Rajoitusten poistuminen tarkoittaa, että kyseisestä maasta voi tulla lomamatkalle Suomeen ja että Suomesta voi matkustaa kyseiseen maahan ilman tarvetta Suomeen palatessa jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Vastaavasti kun maahantuloa rajoitetaan, kyseisistä maista ei voi tulla vapaa-ajan matkalle Suomeen. Jos henkilö tulee muusta sallitusta syystä Suomeen, hänen tulisi jäädä omaehtoiseen karanteeniin kahdeksi viikoksi. Maahantulijoita voidaan myös ohjata vapaaehtoiseen koronatestiin lentokentällä tai satamassa, ja lääkäri voi määrätä riskiarvion perusteella karanteeniin.

Tarkista myös Rajavartiolaitoksen ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Vältä tarpeetonta matkustamista

Suomen kansalaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu, ja jokaisella on aina oikeus palata Suomeen.

Matkaa suunnittelevan on tärkeää huomioida, että Suomen rajapäätöksistä huolimatta kaikki maailman maat voivat asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan, eikä tosiasiallinen matkailu maihin välttämättä ole mahdollista. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta.

Jos matkustat, ole vastuullinen

Koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski matkustusturvallisuudelle. Pandemian takia tilanne voi edelleen muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Terveydenhoitopalveluiden saatavuus voi olla rajoitettua. Pandemiatilanteessa ulkoministeriön kyky auttaa pulaan joutunutta on rajallinen.

Jos päätät matkustaa, ole vastuullinen ja noudata viranomaisten suosituksia. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, noudattaa hyvää käsi- sekä yskimis- ja aivastushygieniaa sekä välttää kasvojen koskettelua. Mikäli turvavälejä ei voi noudattaa on suositeltavaa käyttää kasvomaskia. Useissa maissa sen käyttäminen voi olla pakollista ja käyttämättä jättämisestä voidaan rangaista.

Ennen matkaa varmista myös matkavakuutuksesi voimassaolo ja kattavuus.

Suomeen saapuvien matkustajien terveysturvallisuusohjeista (mm. omaehtoinen karanteeni) vastaa ja ohjeistaa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL). Katso ajantasaiset hygienia- ja turvaetäisyyssuositukset sekä suositukset omaehtoisesta karanteenista THL:n ohjeistuksesta: Ohjeet Suomeen saapuville matkustajille ja työntekijöille(Linkki toiselle web-sivustolle.) 

 

Päivitetty 15.9.: Lisätty maalistaus