EU:n kehitysministerit keskustelevat kumppanimaiden tukemisesta pandemiassa

EU:n kehitysministerit jatkavat 8. kesäkuuta keskusteluja EU:n yhteisestä tuesta kumppanimaille koronaviruksen vaikutuksiin vastaamisessa. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuu epäviralliseen videokokoukseen Suomen edustajana.

Euroopan komissio ehdotti 8. huhtikuuta EU:n yhtenäistä Team Europe -lähestymistapaa maailmanlaajuisessa koronavirustaistelussa, johon osallistuvat kaikki EU:n toimielimet, jäsenvaltiot ja rahoituslaitokset kuten Euroopan investointipankki ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki. EU tukee viruksen pahimmin koettelemia maita, joissa terveyteen liittyvän tuen tarve on suurin. EU:n yhteinen tukisumma on kasvanut 8. huhtikuuta kehitysministerikokouksen jälkeen noin 20 miljardista eurosta noin 33 miljardiin euroon.

”Suomi kannustaa EU:n yhteisen tuen nopeaan toimeenpanoon. Tärkeintä on keskittyä tukemaan kumppanimaiden huoltovarmuutta sekä kokonaisvaltaisten terveydenhuoltojärjestelmien kehittämistä. Pitkän tähtäimen taloudellisen elpymisen tulee perustua vihreään ja digitaaliseen siirtymään. Seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut ovat pandemiankin tilanteessa edelleen välttämättömiä palveluita”, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

”Olemme vahvistaneet tukeamme koronaviruksen vastaisiin globaaleihin toimiin, joita tuemme nyt 45 miljoonalla eurolla. Tuki rakennetaan vahvalle monenkeskiselle yhteistyölle WHO:n, YK-järjestöjen ja Punaisen ristin kanssa. On tärkeää, että EU-maat vastaavat yhtenä rintamana maailmanlaajuisiin tarpeisiin ja viestittävät tuen tuloksista aktiivisesti kumppanimaille ja omille kansalaisilleen”, ministeri Skinnari toteaa.

Lisätietoja: kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Kirsi Airio, puh. 050 574 1729 ja kehityspoliittisen osaston osastopäällikkö Satu Santala, puh. 040 752 1770.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi