Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 14.12.2017

IFC ja Suomi rohkaisevat yrityksiä mukaan ilmastohankkeisiin köyhimmissä maissa

Suomi päätti lokakuussa mittavasta sijoituksesta kehitysmaiden ilmastohankkeita tukevaan rahastoon. Keskustelu uudesta ilmastorahastosta veti torstaina salin täyteen yleisöä Helsingissä.

Kuva: UM / Milma Kettunen
IFC:n varapääjohtaja Nena Stoiljkovic ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen esittelivät uutta ilmastorahastoa Helsingissä

Kansainvälisen rahoitusyhtiön IFC:n varapääjohtaja Nena Stoiljkovic ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen esittelivät torstaina Helsingissä uutta ilmastorahastoa, johon Suomi tulee ohjaamaan kaikkiaan 114 miljoonaa euroa.

Sijoituksella Suomi lunastaa Pariisin ilmastokokouksessa tekemänsä lupauksen käyttää merkittävä osa kehityspoliittisista finanssisijoituksistaan ilmastotoimiin. Samalla luodaan ilmastonmuutokseen liittyvien ratkaisujen markkinoita maihin, joissa sijoituksista on pulaa.

”Ruokahalu ilmastorahoitukselle on tällä hetkellä suuri, mutta yksityinen raha ei vastaa tarpeeseen kyllin nopeasti”, arvioi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Mykkänen avasi uuden rahaston hyötyjä:

”Tämän rahaston myötä kannustamme IFC:tä toimimaan aiempaa vahvemmin vähiten kehittyneissä ja hauraissa maissa sekä varhaisessa rahoituksen vaiheessa. Samalla haluamme auttaa suomalaisia toimijoita pääsemään mukaan Maailmanpankin ja IFC:n hankkeisiin ylipäänsä. Suomella on paljon tarjottavaa esimerkiksi energiatehokkuuden ja uusien ratkaisujen puolella. On meidän aikamme viedä tätä osaamista maailmalle. ”

Uusi rahasto auttaa samalla Suomea kehittämään yksityisen sektorin rahoitustaan IFC:n laajan kokemuksen avulla.

Varapääjohtaja Nena Stoiljkovic kiitti Suomea valmiudesta toimia eurooppalaisena edelläkävijänä kipeästi tarvitun ilmastorahoituksen hankkimisessa. Stoiljkovic korosti julkisen kehitysrahoituksen merkitystä yksityisen rahan liikkeelle saamisessa. Köyhimmissä maissa markkinat eivät toimi ja sijoituksiin sisältyy huomattavia riskejä.

Suomi ohjaa rahastoon kaikkiaan 114 miljoonaa euroa, jotka sijoitetaan hankkeisiin viiden seuraavan vuoden kuluessa. Suomen rahoituksen vastineeksi myös Maailmanpankkiryhmään kuuluva IFC sijoittaa kaikkiin hankkeisiin pääomaansa. Seminaarissa arvioitiin, että Suomen sijoitus poikii vähintään puolen miljardin rahoituksen ilmastohankkeisiin.

Ministeri Mykkänen haastattelussa IFC:n Suomen-vierailun edellä (suomeksi)

Ministeri Mykkänen ja varapääjohtaja Stoiljkovic haastattelussa ilmastorahaston julkistamisen yhteydessä Washingtonissa lokakuussa (englanniksi)

Tämä dokumentti

Päivitetty 14.12.2017

Takaisin ylös