Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 28.12.2011

Suomi tukee Jugoslavia-tuomioistuimen nuorille suunnattua tiedotushanketta

Jugoslavia-tuomioistuimen (The International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia, ICTY) koulutus- ja tiedotusohjelma on aloittanut joulukuussa 2011 hankkeen, jonka avulla entisen Jugoslavian alueen lukioikäisille nuorille kerrotaan ICTY:n toiminnasta. Suomen taloudellinen tuki on merkittävä hankkeen toteutumiselle.

ICTY:n toiminnan ja mandaatin lähestyessä päätöstään koulutus- ja tiedotusohjelma pyrkii kasvattamaan paikallisten yhteisöjen mahdollisuuksia saada tietoa ICTY:n saavutuksista sekä lisäämään ymmärrystä tuomioistuimen työstä ja juurruttamaan työn perinnön entisen Jugoslavian alueella.

Sarajevolaislukion oppilaat seurasivat Jugoslavia-tuomioistuimen edustajan esitystä, joka aloitti nuorille suunnattujen tilaisuuksien sarjan. Kuva: ICTY.Sarajevolaislukion oppilaat seurasivat Jugoslavia-tuomioistuimen edustajan esitystä, joka aloitti nuorille suunnattujen tilaisuuksien sarjan. Kuva: ICTY.

Lukiolaisille suunnattujen multimedia-esitysten avulla tuomioistuin kannustaa nuoria kiinnostumaan oikeudellisista kysymyksistä, yhteiskuntien toipumisesta konfliktin jälkeen sekä ICTY:n toiminnasta ja mandaatista. Esitykset tutustuttavat lukiolaiset ICTY:n työhön entisen Jugoslavian alueella 1990-luvulla tapahtuneiden sotarikosten tutkinnassa ja syytettyjen tuomisessa oikeuden eteen. Nuoret saavat myös tietoa kansainvälisestä humanitaarisesta oikeudesta ja konfliktinjälkeisestä oikeudesta.

Sarajevolaisessa lukiossa 14. joulukuuta järjestetty tilaisuus aloitti kaikkiaan 15 esityksen sarjan, joka on määrä toteuttaa Bosnia ja Hertsegovinassa maan opetusministeriön tukemana talven ja tulevan kevään aikana. Esityksiä järjestetään myös Kosovon lukioissa ja sopimuksia viimeistellään hankkeen laajentamiseksi Serbian ja Kroatian lukioihin kuluvan lukuvuoden aikana. Samaan aikaan koulutus- ja tiedotusohjelma järjestää luentoja ja työpajoja alueen yliopistoissa.

Tärkeää työtä Suomen tuella

Koulutus- ja tiedotusohjelma saa jatkuvaa taloudellista tukea Euroopan unionilta. Ohjelman puitteissa Suomi tukee hanketta lukiolaisnuorten tavoittamiseksi. Tuomioistuimen mukaan Suomen taloudellinen tuki on ollut merkittävä hankkeen toteutumiselle.

Suomi pitää ICTY:n työtä rankaisemattomuuden vähentämiseksi merkittävänä ja katsoo, että sen perintö tulee pystyä säilyttämään tuomioistuimen työn päätyttyä. Suomi on vastikään osoittanut ICTY:lle varoja myös selvitykseen sotarikosten uhrien mahdollisuuksista hyvityksiin. ICTY toteuttaa selvityksen yhteistyössä kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n kanssa.

Lisätietoja:

  • Kansainvälisen oikeuden yksikön päällikkö Anu Saarela, ulkoministeriö, puh. 09 1605 5726, anu.saarela(a)formin.fi
  • ICTY Head of Outreach, Nerma Jelačić, +31 70 512 5066, jelacic(a)un.org
  • ICTY Media Office, +31 70 512 8752 / 5356 /5343, press(a)icty.org
  • www.icty.org

 

Tämä dokumentti

Päivitetty 28.12.2011

Takaisin ylös